HTML

Projektmenedzsment, alkalmazásfejlesztés

Online projektmenedzsment rendszerek, webes alkalmazások fejlesztése, refactoring.

Friss topikok

Linkblog

Új alkalmazott felvétele, fejlesztő munkakörbe

2011.01.23. 21:24 develop

Egy új kolléga foglalkoztatása mindig több erőforrást igényel a cégektől, mint egy régi, rutinos kolléga folyamatos feladattal való ellátása.

Ügyelnünk kell arra, hogy az új elvárásokat minél pontosabban ismertessük meg az új alkalmazottal, ugyanakkor fontos szempont, hogy a többi kollégától, illetve a felettes(ek)től ez minél kevesebb erőforrást igényeljen.

Arra kell törekednünk, hogy az új ember beilleszkedését minél könnyebbé és egyszerűbbé tegyük.

A próbaidő alatt, egyértelműen - s lehetőleg minél hamarabb -, ki kell derülnie, hogy az új alkalmazott megfelel-e a támasztott elvárásoknak, vagy sem.

Ha nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, esetleg még mindig gondolkodhatunk azon, hogy milyen más feladatokat tudna ellátni, de ha ilyet sem találunk, meg kell válni az új kollégától.

Előkészületek

A felvétel előtt meg kell határoznunk, hogy milyen előképzettséget, tudást követelünk meg az új alkalmazottól.

A jelentkezőknek adjunk "beugró" feladatot, amit néhány (10-16) órás munkával el tudnak készíteni.

Ezek alapján elsődlegesen fel lehet mérni a jelentkező képességeit, amit egy személyes beszélgetés követhet.

Próbaidő

A próbaidő alatt ki kell derülnie, hogy a kolléga valóban alkalmas-e az adott feladatra, vagy sem.

Ez idő alatt szerencsésebb, ha nem dolgozik éles projekten, mivel az általa készített kód sok bosszúságot okozhat mind a kollégáknak, mind pedig a projekt vezetőjének.

A cégnél alkalmazott standardok, elvárások megismertetését - lehetőség szerint - írásos anyaggal segítsük elő. 

Dolgozzunk ki olyan "tanuló" feladatokat, amelyek segítségével az új kolléga képességei pontosan felmérhetőek, a céges standardok rutinszerűen elsajátíthatóak.

A próbaidő alatt elvégzendő feladatokat úgy adjuk ki, hogy a legfontosabb elvárásoknak való megfelelés már az első napokban, hetekben kiderüljön. Így lehetőségünk van reagálni, és a tudás-, vagy rutinbeli hiányokat orvosolni.

A kiadott feladatok, megbeszélések alapján meg kell tudnunk válaszolni, hogy alkalmasnak tartjuk-e a kollégát az adott feladatra vagy sem. 

(Komoly hiányosság, ha a fejlesztő nem tud vakon gépelni: lassúbb munkavégzés = magasabb kivitelezési költségek.

Azt gondolom, hogy vakon gépelni, napi szinten fél, 1 órás gyakorlással néhány hét alatt meg lehet tanulni - természetesen nem munkaidőben :).

Másik minimális elvárás a refactoring technikáinak ismerete, rutinszerű alkalmazása.)

Alkalmazott

A próbaidő nem minden esetben elegendő a céges standardok - pl. kódolási stíluselemek, általánosan használt osztályok, stb. - elsajátítására, de ha ezeknek írásos anyaga van, akkor ezek későbbi megismerése sokkal kevesebb erőforrást igényel, mintha az éles napi rutinok során - utólag - kellene felhívni a kolléga figyelmét a hiányosságokra.

Ismerjük meg a fejlesztők érdeklődési területeit, képességeit, és a feladatokat ennek megfelelően adjuk ki.

Csak úgy adjunk ki még hiányzó tudást igénylő feladatot, hogy a minimális elméleti tudás megszerzéséhez mintaalkalmazást mutatunk, illetve megismertetjük a céges standardokat. (Természetesen az a legjobb, ha már van jól dokumentált céges osztálykönyvtárunk.)

Az ilyen "szamárvezetők" alkalmazásával sok erőforrás spórolható meg.

Fontos szempont, hogy a kolléga mennyire önálló, kezdeményező, esetleg inkább végrehajtó típus? A feladatok kiadásánál ezeket is vegyük számításba.

Jó-e a probléma áttekintő képessége? Tud-e folyamatokban gondolkodni, az útmutatások (specifikáció, kiadott feladatok, megbeszélések) alapján a feladatot magas szinten elvégezni?

Ha ezekre mind "igen"-el válaszoltunk, biztos jól választottunk.

7 komment

Címkék: alkalmazott felvetele fejleszto elvarasok

A bejegyzés trackback címe:

https://develop.blog.hu/api/trackback/id/tr792608411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GregM 2011.01.25. 11:07:51

nehany apro eszrevetel:
"A jelentkezőknek adjunk "beugró" feladatot, amit néhány (10-16) órás munkával el tudnak készíteni."

ezt inkabb 3 max 5 oras feladattal erdemes csinalni. egyreszt sokan nem szeretnek 10-16 orat ingyen dolgozni, csak egy esetleges allaslehetosegert. raadasul ha valaki jelentkezik 5 munkahelyre akkor tobb mint egy hetig csak a probafeladatokon fog dolgozni. ugyhogy szerintem ez nonszensz. raadasul egy 2-3 ora alatt megoldando feldatbol is le lehet szurni a felkeszultseget, de akar egy olyan interjuval is ahol egy fejleszto jelen van es kerdez a jelentkezotol.
"Komoly hiányosság, ha a fejlesztő nem tud vakon gépelni: lassúbb munkavégzés = magasabb kivitelezési költségek."

hat nem tudom te hol elsz, de en pl programozo vagyok, nem gyors es gepiro :). vakon gepelesnek nem latom sok elonyet mert a jo programozo keveset gepel(a jok nem is szoktak szeretni gepelni), mivel a kodja DRY es igy kevesebb hibalehetosegu, jobb attekinthetosegu munkat ad ki a keze kozul.
"(Természetesen az a legjobb, ha már van jól dokumentált céges osztálykönyvtárunk.)"

ez mondjuk magyarazat a fenti idezetre is. ezek szerint meg mindig a multban elunk es osztalykonyvtarakat hasznalunk, nem framework-ot. en speciel nem alkalmaznek olyat aki ezt tamogatja.

develop 2011.01.25. 22:02:16

@GregM: Bizonyos esetekben lehet, hogy tényleg túlzó a 10-16 óra.

Azt gondolom, hogy egy nagyobb feladattal talán jobban lemérhető egy jelentkező felkészültsége, illetve egy ekkora feladat láttán egy gyengébb képességű jelentkező bizonyára már az első lépésnél elbukik. (Utóbbi esetben a cég is időt spórol azzal, hogy feleslegesen nem kell átnézni egy gyenge minőségű munkát.)

Másik gondolatom, hogy a jelentkező a kiírt feladat alapján is prioritizálni tudja a céget. Valószínűleg oda fogja inkább beadni a jelentkezését és az elkészült munkát, ahol szakmailag várhatóan nagyobb kihívások elé fogják állítani.

Ha egy programozó által elkészült munka áttekinthető, rugalmasan módosítható és nem utolsó sorban belefér a kiadott óraszámokba, akkor tényleg nem kell tudnia vakon gépelni.

Bár továbbra is azt gondolom, hogy az segít. :)

Mindenképpen valamilyen framework-öt kell használni, de ezek nem minden igényre nyújtanak megoldást.

Ilyenkor viszont maradnak az osztálykönyvtárak.

LevelUP 2011.01.26. 09:24:18

@develop:

példaképpen: három azonos profilú, referenciájú céghez adom be a jelentkezésem.

- az egyik helyen 16 órás próbamunka van és valami időkeretbe is bele kell férnie (ezt ugyan nem tudom, hogy a cég hogyan tudná mérni, ha a jelentkező otthon csinálja).

- a másik helyen pár órás elbeszélgetés van, refernciák mutatása, esetleg teszt

- a harmadik helyen helyben végezhető 3 órás próbamunka van

a három hely közül, ha azonos a fizetés, akkor a két utóbbit fogom megcélozni, mert logikus, hogy x pénzért az első fog a legjobban "szopatni" (elnézést a kifejezésért).

Vagy az első cégnek magas fizetést kell ajánlania a többihez képest.

Nem tudom, hogy adott azonos lehetőségek közül ki választja azt, ahol többet kell dolgozni, ráadásul órakereteken belül :)
---
Másik eset: profi vagyok, jelentkezem, két nap ingyenmunka után bírálnak el. Ha több helyre beadtam, akkor nem szakmai kihívás alapján priorizálok :)

Érthetetlen... de lehet, hogy csak azt hiszem, hogy Mo.-n élsz, miközben lehet, hogy belgiumból írod a blogot.

develop 2011.01.27. 00:03:19

@LevelUP:

Tegyük fel, hogy valóban azonos fizetést kínálnak.

Én a példa alapján az összes helyre beadnám. (Lévén Mo.-on vagyunk, nem válogathatunk. :)

Viszont a második esetben is mindhárom helyre beadnám. Bár szakmailag az első a kihívás, de a többit sem szabadna veszni hagyni.

Mivel a példa szerint profi a jelentkező, így mindhárom helyre felvennék. :) Ekkor már azt gondolom, hogy a szakmai kihívás fogja eldönteni a sorrendet.

(Hacsak nem éppen a szomszédban van a másik munkahely. Mert ugye akár ez is szempont lehet.)

Én nem érzem magam profinak, mégis fontos számomra a szakmai kihívás.

De ugye nem vagyunk egyformák. :)

LevelUP 2011.01.27. 13:15:10

Igen nem vagyunk egyformák.

Vannak a profik, meg te.

fchris82 2011.01.27. 22:56:35

Most a fentiek után nem tudom eldönteni, hogy te vha is hirdettél-e meg állást, de én egyszer próbálkoztam egy 30 perces, elgondolkodtató, otthon elvégzendő próbafeladat kiadással, a 13 jelentkező közül végül EGY SEM írt vissza.
A 10-16 óra, ahogy mások is mondták, irreálisan sok. Teljesen feleslegesnek érzem. Amit mi csináltunk:
- referencia munkák listája
- blogok listája, hogy miket olvas rendszeresen (ez iszonyatosan informatív, ha vki leírja mondjuk a www.smashingmagazine.com/ -ot, már sokkal jobb helyről indul, mint aki "hát, google, php.net")
- személyes elbeszélgetésre behívunk pár embert és a referencia munkákat átnézzük vele
- A fentiek után a még mindig lehetséges embereket 1-3 fizetett próbanapra visszahívjuk, nem éles vagy egyszerűbb feladatokkal

Ismétlem, fizetett próbanap! Mert így korrekt. Mekkora tapló sunyiság már "dolgozz ingyen, aztán meglátjuk"? Egy cég életébe bele kell férjen egy pozíciótól függő napi 5-20 ezer forint. A fentiek után pontos képet kaptunk a jelentkezőkről, milyen kódolási stílust használnak, mi bízható rájuk, mi nem, hol kell fejlődniük.

10-16 óra ingyen munka? Jesszusom. Anno csak simán átküldtem a sokat mondó referenciáimat, gond nélkül elbeszélgettem róla, de ha vki azt mondta volna, hogy "figy, 10-16 órában old meg nekünk ezt a feladatot", otthagyom a francba őket :D

Nem kell minden munkát elvállalni. Én értek vmihez, van egy szakértelmem, kölcsönösen szükségünk van egymásra. Ha akkora tisztelet nincs meg a másik félben, hogy elismerje az én 2 napi munkámat és azt anyagilag kompenzálja, már bocsi, de az egy skót spur cég lehet, ahol én egyáltalán nem akarok dolgozni. Már csak azért is, mert ahogy fentebb vázoltam, az egész tök felesleges. Tudni kell, hogy mit kell keresni: kommentezési stílus és mennyiség, változónév használat, a kiadott feladat megoldásának ideje, a közben megtekintett weboldalak + rendszeresen követett bloggok + refernciák + szakmai múlt. Ezekből már bőven lehet következtetni, hogy ki mögött mekkora valódi tapasztalat van.

develop 2011.01.29. 11:43:36

@fchris82:

Projektvezetőként sajnos kevés beleszólásom van az új emberek felvételébe. (A mai napig ugyanazt a teszt feladatot szoktuk kiadni, mint amivel annó én kerültem fejlesztőként a céghez.)

Teljesen egyetértek azzal, amit leírtál. Nem is kommentálom, magáért beszél. :)

Azt gondolom, hogy a Ti módszeretek valóban "fájdalommentesebb", mintha csak a próbaidő alatt derülne ki egy fejlesztőről, hogy nem üti meg a mércét.

Tapasztalatból mondom. :(
süti beállítások módosítása